GEZONDHEIDSEFFECTEN SPORT BIJ CHRONISCH ZIEKEN

ZonMw subsidieert een nieuw onderzoek waarin lectoraat Leefstijl en Gezondheid samenwerkt met het  Kinderbewegingscentrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Revalidatiecentrum de Hoogstraat.  Het lectoraat gaat onderzoeken wat sport met jongeren met een chronische ziekte of aandoening doet.

Het lectoraat vergelijkt in dit onderzoek, genaamd Health in Adapted Youth Sports Study (HAYS-study)  jongeren die een beperking hebben en wel of niet sporten. Het gaat hierbij zowel om jongeren die gebruik maken van een rolstoel als jongeren die dat niet doen. Wat zijn de effecten van sport op fysieke fitheid, fysieke activiteit, gezondheid, blessures? Maar ook: wat zijn de gevolgen voor schoolprestaties, schoolverzuim en psychosociaal welbevinden?
Positief effect van sport
Dr. Janke de Groot, onderzoeker bij het lectoraat en medeprojectleider van het onderzoek: “We weten dat sport bij gezonde kinderen een positief effect heeft. Nu gaan we kijken of deelname aan sport ook positieve effecten heeft op de gezondheid, fitheid, schoolprestaties en algemeen welbevinden bij kinderen met een beperking of chronische aandoening.” De Groot ontwikkelde eerder een beweeginterventie voor kinderen met spina bifida en is nu hoofdonderzoeker van de HALYNeD studie waarbij deelname aan lichamelijke activiteiten en fitheid worden gemeten bij zowel rolstoelrijdende kinderen als kinderen met spierziekten.
Deel van een groter onderzoek
Het onderzoek maakt samen met een studie naar de effecten van een trainingsprogramma voor dezelfde doelgroep, “Sport 2 Stay Fit Study (S2SF-Study)” onderdeel uit van een groter onderzoek, getiteld  ‘Gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening.’ Dr. Tim Takken van het Kinderbewegingscentrum is projectleider van dit onderzoek en ZonMw subsidieert het voor de komende vier jaar.  De Sport 2 Stay Fit Study wordt uitgevoerd door revalidatiecentrum de Hoogstraat onder leiding van de andere mede projectleider dr. Olaf Verschuren.
Overige partners
Hogeschool Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit Utrecht en revalidatiecentrum de Hoogstraat werken voor dit onderzoek samen met diverse partners uit de (aangepaste) sportwereld, waaronder patiëntenvereniging BOSK, Gehandicaptensport Nederland, de KNVB, Stichting Fitkids en Ronald MC Donald Centre “Only friends” (sportcentrum voor kinderen en jongeren met een beperking).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *