De centrale vraag bij de Let’s Ride studie is: Hoe kunnen we de conditie en fysieke activiteit verbeteren bij rolstoelgebonden kinderen met neuromotorische beperking?

Kinderen met chronische aandoeningen hebben een groter risico op een inactieve leefstijl. Hierdoor zijn ze minder fit en gezond. Vooral rolstoelgebonden kinderen met een neuromotorische beperking lopen een groot risico op een inactieve leefstijl met schadelijke gevolgen voor hun gezondheid. De laatste jaren zijn voor lopende kinderen met beperkingen trainingsprogramma’s ontwikkeld, die positieve uitkomsten hebben op het gebied van fitheid en functioneren.

HALYNeD heeft als doel een beweeginterventie op maat te ontwikkelen om duurzame gedragsverandering te bevorderen bij rolstoelgebonden kinderen met neuromotorische aandoeningen. Zo kunnen deze kinderen beter deelnemen aan sport- en spelactiviteiten als onderdeel van hun dagelijkse leven. Kortdurende interventies laten zien dat er op het gebied van fysieke functie en fitheid winst te boeken is op de korte termijn, maar veel belangrijker voor de gezondheid zijn interventies die kinderen met een beperking ook op langere termijn actief houden.

Er is een consortium gevormd, waarvan de belangrijkste partners zijn: Hogeschool Utrecht, met in het bijzonder het Lectoraat Leefstijl en Gezondheid,de masteropleiding Kinderfysiotherapie en de bacheloropleidingen binnen het Instituut voor Bewegingsstudies; het Kinderbewegingscentrum en de afdeling ‘Spieren voor Spieren’ van het UMC Utrecht, in samenwerking met de opleiding Klinische Gezondheidswetenschappen; de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie; Revalidatiecentrum De Hoogstraat, locatie Mytylschool Ariane de Ranitz te Utrecht; en de kinderfysiotherapeuten van meer dan 140 centra die verbonden zijn aan de stichting Fitkids.

Dit project wordt door SIA RAAK twee jaar gesubsidieerd. Het volledige project heeft een looptijd van vier jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *