Gezocht: patiënten met aangeboren hartaandoening (leeftijd 8-40 jaar).

Ook gezonde familieleden in de leeftijd tussen 8 en 4 zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit onderzoek.

 

Onderzoek: De hemodynamische en pulmonaire effecten van inspanning op hoogte bij patiënten met aangeboren hartaandoening.
Kinderen en (jong) volwassenen met een aangeboren hartaandoening hebben vaak een verminderde functie van het zuurstof transportsysteem van de longen via de circulatie naar organen of spieren. Tijdens verblijf in de bergen of tijdens een vlucht in een vliegtuig is er minder zuurstof in de omgevingslucht aanwezig (ijle lucht), waardoor het zuurstoftransport verder kan dalen. Bovendien wordt er bij inspanning extra zuurstof verbruikt. Wanneer kinderen en (jong) volwassenen met aangeboren hartaandoening zich tijdens verblijf op hoogte inspannen, bijvoorbeeld bij skiën of bergwandelen, kan het zuurstofgehalte in het bloed verder dalen.
Dit onderzoek wil onderzoeken hoe kinderen en (jong) volwassenen met complexe aangeboren hartaandoening reageren op inspanning op hoogte door te kijken naar de effecten op het hart, de longen en het zuurstofgehalte in het bloed. Tijdens dit onderzoek wordt een hoogte van 2500 meter nagebootst doordat er minder zuurstof in de omgevingslucht wordt aangeboden, vergelijkbaar met de situatie in een vliegtuig of in de bergen.
Voor dit onderzoek zullen we een maximale inspanningstest op een ergometer (een soort fiets) doen in een grote hoogtetent. Hierbij moet je je, zo lang als mogelijk is, inspannen. Met deze test kunnen we kijken hoe je conditie is en hoe de longen, het hart en de spieren werken bij lichamelijke inspanning. Tijdens deze test worden er verschillende dingen gemeten:
• Er zal een saturatiemeter (apparaat dat de zuurstofconcentratie in het bloed meet) aan je vinger worden bevestigd en een saturatiemeter aan je voorhoofd.
• Je krijgt een band om de arm, waarmee we de bloeddruk regelmatig kunnen meten.
• Met behulp van plakkers op je borst wordt het hartritme en de pompfunctie van het hart geregistreerd.
• Je ademt gedurende de test via een masker, waardoor gemeten kan worden hoeveel zuurstof de longen opnemen en hoeveel koolzuur wordt uitgeademd.

hypoxia-studie

Het deelnemen aan het onderzoek kost natuurlijk tijd, maar levert waarschijnlijk ook een en ander op. Na afloop van de testsessie kunnen we inschatten hoe je lichaam reageert op een vlucht in een vliegtuig of een verblijf in de bergen. Door deel te nemen aan dit onderzoek zal er meer kennis komen over het effect van hoogte bij kinderen en (jong) volwassenen met een complexe aangeboren hartaandoening, waardoor vervolg onderzoek, betere richtlijnen en (beweeg)adviezen ontwikkeld kunnen worden in de toekomst.

Ben je tussen 8-40 jaar en heb je een complexe aangeboren hartaandoening zoals bijvoorbeeld een Fontan circulatie of een Tetralogie van Fallot en ben je geïnteresseerd in deelname, dan kun je voor meer informatie een email sturen naar:
t.takken@umcutrecht.nl of bel 0887554030 (Dr Tim Takken).

Ook gezonde familieleden in de leeftijd tussen 8 en 40 zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit onderzoek.

____________

Dr Tim Takken

Inspanningsfysioloog | Divisie Kinderen, Kinderbewegingcentrum

Wilhelmina Kinderziekenhuis (onderdeel van UMC Utrecht) | Kamernummer kb.02.042.1 | Huispostnummer kb.02.056.0 | Postbus 85090 | 3508 AB  UTRECHT